Bilim insanları, antibiyotiklerin işe yaramamasına çözüm arıyor!

Posted by

Son yıllarda hızla artan antibiyotik direnci, bakteriyel enfeksiyonların tedavisini zorlaştırarak hastalıkların yayılma riskini, şiddetli hastalıkları ve ölüm oranlarını artırıyor: Bir zamanlar mucize ilaç olarak kabul edilen antibiyotikler, bakterilerin sürekli evrim geçirmesi nedeniyle etkisini kaybetmeye başladı ve bilim insanları bu durum için çözüm arıyor.

Antibiyotik direncine CRISPR ile çözüm üretilecek

Antibiyotik direncine çözüm arayan biyoteknoloji firmaları, farklı tedavi stratejileri üzerinde çalışıyor. Kuzey Karolina merkezli Locus Biosciences, bakterileri hedef alan virüsler olarak bilinen bakteriyofajları Crispr teknolojisi ile donatarak yeni bir tedavi yöntemi sunmayı hedefliyor.

Bakteriyofajları, bakterilere doğal yollarla bulaşarak onları öldüren virüsler olarak tanımlayabiliriz. Locus Biosciences, Crispr gen düzenleme teknolojisini kullanarak bu virüslerin öldürme yeteneğini artırmayı amaçlıyor. Şirketin bu yeni tedavi yaklaşımı, özellikle ‘E. coli‘ adı verilen bir bakterinin neden olduğu idrar yolu enfeksiyonlarına karşı test ediliyor.

Ağustos ayında yayımlanan küçük ölçekli bir çalışmanın sonuçları, bu deneysel tedavinin umut verici olduğunu gösterse de daha büyük çaplı çalışmalara ihtiyaç duyulduğu da itiraf edildi.

Bu tedavi yaklaşımının klinik deneylerinde, 16 kadına üç gün boyunca faj kokteyli ve yaygın olarak kullanılan bir antibiyotik olan Bactrim birlikte uygulandı. İlk tedaviden sadece dört saat sonra, hastaların idrarındaki E. coli seviyeleri hızla düştü ve 10 günlük çalışma süresinin sonuna kadar düşük seviyelerde kaldı. 16 kadından 14’ü tedavi sonunda enfeksiyondan tamamen kurtulmayı başardı.

9 Ağustos’ta The Lancet Infectious Diseases dergisinde yayımlanan bulgular, ABD Sağlık Bakanlığı’na bağlı Biyomedikal Gelişmiş Araştırma ve Geliştirme Otoritesi bünyesi de konuyla ilgili çalışmalara dahil olmuş durumda…

ABD’de henüz ticari olarak kullanımı onaylanmamış olan bakteriyofaj tedavisi, deneme amaçlı olarak bazı özel durumlarda FDA izniyle uygulanabiliyor. Faj tedavisinin kişiye özel olması, tedavinin geniş çapta uygulanmasını zorlaştırıyor.

Gelecekteki klinik çalışmalar, tedavinin etkinliğini daha iyi anlayabilmek için kontrol gruplarını da içerecek şekilde genişletilecek. Bu yeni araştırmada sadece Bactrim alan kontrol grubuyla, hem Bactrim hem de faj kokteyli alan deney grubu karşılaştırılacak ve bu çalışmanın 288 katılımcı içermesi planlanıyor.


Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir